Highlights langs de route

De routes van de ongeveer 12 km en 18 km van de Urban Walk Groningen bestaan uit een mix van cultuur, architectuur en nog niet ontdekte pareltjes van de stad. De route zal je langs prachtige historische plekken en andere bezienswaardigheden in Groningen brengen. Onderweg kom je onder andere stempelposten en koffiepunten tegen waarbij ook op diverse plekken animatie en entertainment te vinden is. 

Benieuwd langs welke locaties je dit jaar loopt? Bekijk hieronder de locaties.

Routekaart

Bekijk hier de routes van de 12 km en 20 km en de highlights die je tijdens de Urban Walk Groningen bezoekt. 

Bekijk hier de parcourskaart in het groot.

Knol's Koek

Nog altijd bakken zij de Groninger koeken waar grootvader Egge Knol in 1923 mee begon. En de koeken worden gretig afgenomen in Stad en Ommelanden en de rest van Nederland.

H. N. Werkman Stadslyceum

Het Stadslyceum is een binnenstadschool gevestigd in een prachtig pand met een grote stadstuin. Het Stadslyceum is onderscheidend in cultuur en bèta-techniek en vooruitstrevend in digitale ondersteuning en werkvormen. Het Stadslyceum is trots op de unieke sfeer die er is tussen leerlingen en docenten, en tussen de leerlingen onderling.

APEX Boulders

Boulderen is het snelst groeiende onderdeel binnen de klimsport en werd de afgelopen jaren steeds populairder. Het is laagdrempelig en geschikt voor iedereen. In tegenstelling tot een gewone klimwand zijn de muren in een boulderhal ongeveer vier meter hoog met dikke valmatten eronder. Hierdoor kun je meteen beginnen en heb je geen gedoe met touwen of verplichte cursussen.

Met boulderen train je kracht, uithoudingsvermogen, flexibiliteit, coördinatie en behendigheid. Het is laagdrempelig en heeft een sterk sociaal karakter. Het is de perfecte manier om tijd door te brengen met vrienden en je hoofd tot rust te laten komen na een drukke studie- of werkdag.

De Oude Hortus

Tussen de Grote Rozenstraat en Grote Kruisstraat ligt de voormalige Hortus Botanicus van de Rijksuniversiteit Groningen. De tuin is aan het begin van de 17e eeuw als kruidentuin aangelegd door de apotheker Henricus Munting. In 1966 verhuisde de Hortus Botanicus naar het landgoed De Wolf in Haren. De gebouwen rondom de tuin zijn nog steeds in gebruik bij de universiteit.

Travertijn

Het voormalige schoolgebouw aan de Travertijnstraat 6 herbergt een schat aan kunst, design en creativiteit. Prijswinnende, museale en in het oog springende ontwerpen worden hier vervaardigd. Daarnaast is er veel ruimte voor ontmoeting tijdens beeldhouw- of danslessen. Aan de inwendige mens wordt gedacht door de Soepkar, bekend uit het Groningse straatbeeld. Kom langs voor een ontdekkingstocht!

Forum Groningen

Zeven dagen per week de plek om weg te dromen bij een film, mee te denken bij een talkshow, een expositie te bezoeken, je laptop open te klappen, een cursus te volgen of je tijdens je ronde door het gebouw te laten verrassen door de leukste events. Het Forum is een toegankelijke ontmoetingsplek voor iedereen die nieuwsgierig is naar de wereld van nu en de mogelijkheden van morgen.

Met tentoonstellingen, Storyworld, vijf bioscoopzalen, een multifunctionele zaal, de bibliotheek, het Smartlab, horeca en ons dakterras met schitterend uitzicht, dagen we bezoekers uit ontwikkelingen met een open blik te bekijken en nodigen we hen uit zich te laten verrassen en inspireren.

Dierenweide Eelderbaan

Aan de rand van de Groninger wijk Vinkhuizen, aangeleund tegen woonwijk De Held, ligt de Dierenweide Eelderbaan. De Eelderbaan is onderdeel van Stichting de Zijlen. Deze stichting geeft medewerkers met een verstandelijke beperking het vertrouwen om verantwoordelijkheid voor hun eigen werk te nemen.  

Fietsers stappen hier graag even af om de dieren te bewonderen of te genieten van een kopje koffie of thee. Ook wandelende wijkbewoners met kleine kinderen komen regelmatig op bezoek.

Cliënten verzorgen de pony’s, geiten, schapen, konijnen, biggen en cavia’s. Er zijn 2 leuke biggen, Peppa en George. Naast het verzorgen van de dieren zijn er cliënten die het leuk vinden om bezoekers welkom te heten en een kopje thee, koffie of fris voor ze in te schenken. Zo biedt de Eelderbaan voor ieder wat wils.

De Woldring

“De Woldring Locatie” is een bijzonder project waar op gebied van Duurzaamheid en op gebied van Innovatie veel te bewonderen is. Vanaf deze unieke locatie aan de rondweg van Groningen stap je zo op de fiets of een wandel je een klein stukje waarna je erg snel midden in het centrum bent! Het is een gebouw om te wonen, werken, sporten en recreëren. Ook is er oog voor kunst door met verschillende kleuren op de verdiepingen te werken en er hangen enorme wanddecoraties met duizenden professionele foto’s.

Het Wiebenga

Verstopt in een prachtige woonwijk in de Korrewegwijk vind je het historische Wiebenga. Een bijzonder rijksmonument waar de Academie voor Gezondheidsstudies en Academie voor Verpleegkunde (Hanzehogeschool Groningen) zijn gevestigd.

Dit jaar viert het Wiebenga zijn 100-jarig bestaan! In 1923 werd het Wiebenga opgericht als Nijverheidsschool. Het Wiebenga kent een rijke historie, en heeft zijn stempel gedrukt op belangrijke ontwikkelingen en gebeurtenissen in het verleden, o.a. op gebied van architectuur. Destijds stond het gebouw bekend om zijn ongekend modern en transparante uitstraling. In de jaren 20 werd de Groningse Nijverheidsschool beschouwd als het eerste moderne gebouw van Nederland. Nu, 100 jaar later, kennen we het Wiebenga als een historisch rijksmonument.

Ontdek de pracht van het gebouw en zijn geschiedenis tijdens een ‘wandeling door de tijd’ in het Wiebenga.

Het Clubhuis voor Doven

Al sinds 1971 zet de stichting Clubhuis voor Doven in Groningen zich in voor de belangen van doven in Groningen en omgeving. Binnen het Clubhuis wordt er veel werk verricht: contacten onderhouden met de verenigingen, de doven een kans bieden om zichzelf te kunnen zijn binnen een gelijkwaardige omgeving en via de vele commissies probeert de Stichting zoveel mogelijk activiteiten te organiseren met een educatief tintje.

Het is de moeite waard om een bezoekje te wagen aan het Clubhuis tijdens de Urban Walk Groningen om zo nog meer te weten te komen over deze mooie stichting!

Luhu

Luhu is het eerste café in Nederland dat wordt gerund door doven! Iedereen die in het café werkt is doof en gebruikt Nederlandse Gebarentaal. Maar geen zorgen, aan communicatiemogelijkheden geen gebrek: probeer gerust te gebaren, wijs aan wat je wilt of schrijf het even op. Het doel is om je ervan bewust te maken dat communicatie niet alleen maar via spraak is!

Pepergasthuis

Het Pepergasthuis is een hofje in het centrum van Groningen. De officiële naam is Geertruidsgasthuis, maar het heeft altijd bekendgestaan als het Pepergasthuis vernoemd naar de straat waar het aan gelegen is: de Peperstraat. In 1405 werd het complex gesticht door Borner Solleder en zijn zoon Albert als tijdelijk onderkomen voor arme peglgrims.

Het gasthuis werd in 1594 een wooncomplex voor oudere inwoners van Groningen. Zij kregen niet alleen huisvesting, maar ook verzorging. Tegenwoordig zitten er huurwoningen in het complex. 

Sint Anthony Gasthuis

Het Sint Anthony Gasthuis is een ander historisch hofje in het centrum van Groningen. Het hofje bestaat uit een voorste en achterste hof, waarvan vooraan het oudste gedeelte ligt en het achterste hof tussen 1927 en 1930 gerealiseerd is. Het is in 1517 gesticht met het doel om armen en zieken op te vangen.

Het Hofje functioneert momenteel als woonplek maar is ook benoemd tot rijksmonument. Naast de normale huurwoningen in het complex is één woning ook ingericht als Bed & Breakfast waar je heerlijk in kunt verblijven. 

Energy Academy Europe

De Energy Academy Europe is het duurzaamste onderwijsgebouw van Nederland. In het gebouw werken bedrijfsleven, onderwijs en wetenschap samen aan onderzoek en innovatie op energiegebied. Het unieke ontwerp toont aan hoe een gebouw optimaal gebruik kan maken van de natuurelementen aarde, water, lucht en zonlicht als primaire energiebron.

De Energy Academy Europe is een initiatief van de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool, GasTerra en Energy Valley. Dit gebouw moet je zeker niet aan je voorbij laten gaan tijdens de Urban Walk Groningen!

Baxbier

Baxbier Brewery werd in 2014 opgericht door twee wielervrienden. Wat uit nieuwsgierigheid en hobby begon, nam al snel serieuze vormen aan. In 2016 werd de eigen brouwerij geopened, en inmiddels zijn bieren als Kon Minder, Abel's Ale en Koudvuur (inter)nationaal verkrijgbaar en in de prijzen gevallen.

Daarnaast is er een Proeflokaal waar je heerlijk kunt eten, aan het water kunt zitten en waar veel evenementen georganiseerd worden. Hun motto is niet voor niks: Seriously Playful. Kom gerust na de Urban Walk Groningen nog eens langs dit leuke gezellige bedrijf voor een koud biertje!