Highlights langs de route

De volledig uitgestippelde parcoursen, van circa 11 km en 18 km, bestaan uit een mix van cultuur, architectuur en nog niet ontdekte pareltjes van de stad.

Bekijk hieronder welke highlights er onderdeel zouden zijn van de afgelaste editie in 2020. 

Start en finish: Het Noorderplantsoen

De Urban Walk Groningen heeft een nieuwe start,- en finishlocatie: Noorderplantsoen Groningen. In de 17e eeuw werden hier de verdedigingwallen van de stad gebouwd. Tegenwoordig is dit mooie park een geliefde ontmoetingsplek voor jong en oud. Het prachtige Noorderplantsoen is op 4 oktober het start en finishgebied van de Urban Walk Groningen. 

De Oude Hortus

Tussen de Grote Rozenstraat en Grote Kruisstraat ligt de voormalige Hortus Botanicus van de Rijksuniversiteit Groningen. De tuin is aan het begin van de 17e eeuw als kruidentuin aangelegd door de apotheker Henricus Munting. In 1966 verhuisde de Hortus Botanicus naar het landgoed De Wolf in Haren. De gebouwen rondom de tuin zijn nog steeds in gebruik bij de universiteit.

Doopsgezind Gasthuis

Het Doopsgezind Gasthuis is een hofje nabij het centrum van Groningen. Het gasthuis is gelegen in de Nieuwe Boteringestraat in de Hortusbuurt. In 1855 wordt de basis gelegd tot stichting van het gasthuis door een schenking van broeder Jacob Dijk, lid van de Doopsgezinde Gemeente. Pas in 1872 wordt het gasthuis feitelijk opgericht, nadat in 1867 al enkele kleine woningen aan de Nieuwe Boteringestraat werden aangekocht. In 1883 wordt het gasthuis opnieuw uitgebreid met enkele woningen. In 1877 wordt er overigens elders in de stad een tweede Doopsgezind Gasthuis gesticht, echter al in 1897 verhuist dit gasthuis naar nieuwbouw op het terrein aan de Nieuwe Boteringestraat.

Prinsentuin

Midden in het centrum van de stad Groningen, op enkele meters van de Martinitoren, vindt u Hotel Prinsenhof Groningen. Zodra u de poort van het monumentale pand binnenloopt, laat u de drukte van de stad achter u. Het hotel beschikt over 34 unieke hotelkamers, een grand café, een fine dining restaurant en meerdere exclusieve ruimtes die te reserveren zijn voor zakelijk of particulier gebruik. Hoe lang of hoe kort uw bezoek ook is, het zal u direct opvallen dat Hotel Prinsenhof Groningen een unieke plek in Groningen is.

Provinciehuis Groningen

Het monumentale provinciehuis aan het Martinikerkhof heeft een Statenzaal waarin Provinciale Staten al meer dan vier eeuwen vergaderen. Dit is uniek in Nederland want in geen andere provincie wordt al zo lang in dezelfde zaal vergaderd. In de Statenzaal zijn mooie schilderijen en historische glas-in-loodramen te zien. Het oudste gedeelte van het provinciehuis werd in de 15e eeuw gebouwd. Tot 1594 was hier de Latijnse school, de Sint Maartensschool, gevestigd.

Koffietip: De Drie Gezusters

Groningen en De Drie Gezusters zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Gelegen in het stadshart van Groningen kun je wel stellen dat De Drie Gezusters sinds de jaren 70 hét Grand Café van Groningen is. Zowel binnen in het sfeervol ingerichte Grand Café als buiten op het verwarmde terras is het mogelijk om gezellig en intiem met elkaar te genieten van koffie- en theespecialiteiten, lunch, diner en een lekkere borrel! De historie van De Drie Gezusters is overal zichtbaar, met Boutique Hotel De Doelen als oudste hotel van de stad, het prachtige glas-in-lood-plafond waarvoor wekelijks nog mensen speciaal voor naar binnen komen, of de grote vleugel die op zaterdagavonden door een pianist wordt bespeeld. Kortom: het perfecte decor voor de Urban Walk.

Der Aa-Kerk

De Der Aa-kerk staat midden in het centrum van Groningen. Met haar markante gele toren en middeleeuwse gewelven is het een van de mooiste bezienswaardigheden van Groningen. Al bijna acht eeuwen hoort de kerk bij het stadsbeeld van Groningen. In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw heeft een langdurige restauratie plaatsgevonden en in 2007 is een ingrijpende opknapbeurt van het interieur afgerond. Sindsdien verhuurt Bijzondere Locaties Groningen de Der Aa-kerk voor onder andere concerten, diners, huwelijken, congressen en tentoonstellingen. Met de huur van de Der Aa-kerk draag je bij aan de instandhouding van dit Groninger Erfgoed. Meer informatie over deze locatie vind je op www.blgroningen.nl

Brouwerij Martinus

Geniet van een heerlijk gebrouwen speciaalbiertje bij Brouwerij Martinus! De brouwerij is gevestigd in een uniek industrieel pand. Waar voorheen de drukpers stond te draaien, staan nu de brouwketels te pruttelen.

Mediacentrale

Ooit energiefabriek van ‘t Noorden, tegenwoordig hotspot voor experts in media, marketing & ICT: de #Mediacentrale! Je kunt hier o.a. (flex)werken, vergaderen & events organiseren. En krijg je dorst/trek? Op de begane zit restaurant WAAR!

Tuinwijck

Recreatief tuinieren, genieten van het buitenleven dicht bij de stad, een huisje in de natuur. Het is niet uitzonderlijk dat mensen verliefd worden op een huisje op het rustige en fraaie volkstuinencomplex Tuinwijck.

Het complex wordt beheerd door een vereniging. Iedereen die een tuin heeft op Tuinwijck is lid en kan mee beslissen over het reilen en zeilen van de vereniging.

Tuinwijck maakt deel uit van de  Stedelijk Ecologische Structuur. Daardoor genieten we planologische bescherming. Voorwaarde voor deze bescherming is dat het terrein ecologisch beheerd wordt.

Openluchtbad de Papiermolen

De Papiermolen is hét openluchtbad van de stad Groningen. Dit mooie en ruim opgezette bad biedt zomers zwemplezier voor jong en oud. Een verborgen en groene oase in de Stad.

RunX Hardloopwinkel Groningen

RunX Groningen is dé winkel voor zowel de beginnende als de gevorderde sporter. Zo kun je bij ons terecht voor een uitgebreide en professionele loopanalyse, waardoor je altijd van start gaat met de juiste schoenen. Belangrijk, want alleen zo kun je optimaal genieten van het sporten, bereik je topprestaties en voorkom je blessures. Je bent van harte welkom bij ons in Groningen. De koffie staat voor je klaar!RunX 

MartiniPlaza Groningen

MartiniPlaza in Groningen is de grootste evenementenlocatie van Noord Nederland voor theatervoorstellingen, congressen, beurzen, entertainment, topsport en vergaderingen. De combinatie van gastvrijheid, een eigen catering service en onze multifunctionaliteit maakt MartiniPlaza geschikt voor zowel zakelijke bijeenkomsten als publieksevenementen.